3 Ağustos 2005

okul ve eğitim hakkında

okul: insana bilgi yükleyen kurum. kimseyi adam yapma gibi bir kaygısı yoktur, insanlara elinden gelen en güzel eğitimi vermeye çalışan öğretmenler dışında. herşeyin para olduğu dönemimizde bu güzel insanlardan ne yazık ki çok fazla kalmadı.

öğretmen: insanlara elinden gelen en güzel eğitimi vermeye çalışan versiyonları olduğu gibi en adi en puşt, para için ruhunu satacak tipleri de vardır. neticede insandırlar ve insani özellikler gösterirler. bu kişilerin sayesinde çok mükemmel insanlar yetişebildiği gibi en boktan lavuklar da bunlar tarafından sallanmamış veya gereken ilgiyi görememiş olabilir.

okuyan adamdan zarar gelmez: çok çok yanlış bir genellemedir çünkü ben çok adam tanıyorum üniversitede ama hiçbir halta yaramadıkları gibi etraflarına da kendilerine de maksimum zararı vermekteler. sadece okumanın gerçekten insanı eğiteceğini ve bonus olarak bir vicdana sahip olmasını sağlayacağını düşünmek bile çok safçadır. kazın ne ayağı ne bacağı da öyle değildir. bu kadar sığ bir bakış açısı ile her okul okumuş'u adamdan saymak gerekirdi ki yok öle bişi. okullar insanı adam yapmaz bilgi yükler.
eğitim cehaleti alır eşeklik baki kalır.

eğitim cehaleti alır eşeklik baki kalır: içindeki cehalet ve eşeklik kavramlarının çok iyi irdelenmesi gereken söz. çünkü lafın içinde oturmayan, kıpır kıpır "güzel laf ama bir yerde mantık hatası var sanki" diye düşündüren bir şeyler var.

şimdi; tdk ya göre cehalet bilgisizlik demekmiş ve yine aynı tdk ya göre eşeklik "çok anlayışsız ve kaba davranış" demekmiş.

tahsil* dediğimiz olay da kişiyi geliştirmek amaçlı, kişiye -yerine göre- bilgi yüklenmesidir. bilgi güçtür diyip devam edersek, bir kişiye bilgi yüklenmesi ile bazı yönlerde kişinin belli bir vizyon sahibi amaçlanmış ve başarılmış olması kuvvetle muhtemeldir. ama ne yazık ki bilgi dediğimiz şey insanı iyiliklere güzelliklere götürüp süper bir insan olmasına yetmez. zaten yetse idi alanında uzman olan kişiler süper, harika vs. insanlar olur, aralarında iyilikte yarışırlardı.

ama sadece bilgi insanı iyi yapmaya yetmez, insanın iyi olması için başka şeylere de sahip olmalıdır; vicdan, inanç gibi kendisini kötü şeyler yapmaktan alıkoyan şeyler olmalıdır. bunlar bazı insanlarda kendiliğinden geldiği gibi, bazılarında ise mevcut bulunmamakta ve olmayan kişiye de genelde çok zor eklenmektedir.

toparlamaya çalışırsak sadece tahsil insanı "insan" yapmaya yetmez. insanın maddi ve manevi yönleri olduğu için sadece bir yönde geliştirme yeterli değildir, yetmemelidir.

yani neymiş içinde mantık hatası filan yokmuş, o insanın içinden gelen "öğrenmeden önce düşün, o akıl sana niye verildi ulan" adlı kesme isteğiymiş.

düşünmeden öğrenmek yitirilmiş bir emektir. konfüçyüs

Hiç yorum yok: