3 Ağustos 2005

ayar vermek

bazı durumlarda insanların kalbini kırmaktan başka bir işe yaramayan ama bazı durumlarda da çok sağlam bir şekilde yararlı olabilen, kötü niyetli kullanıma çok çok açık bir eylem. ona buna hunharca saldırmayı nick arkasına saklanarak marifet sananların türemesine sebep olduğu gibi, abidik gubidik saldırılarla, kötü niyetli, olay çıkarmak için uğraşan insanların çabalarını boşa çıkarttırabilen laf sokma hadisesidir.

iyi niyetle söylenmiş ama yanlış anlaşılmış bir söze veya bilmeden yapılan yanlışlara karşı hemen saldırılmaması daha iyi olur zannımca, ki bu hem yazarın hevesini hem de kalbini kırabilir. geçici bir dünyada kalp kırmak yapılması gereken en son şeydir. *

aynı şekilde insanları bölmeye, ortalığı karıştırmaya yönelik veya hakaret içeren düşünceler veya gerizekalı genellemelere ayar vermek en güzel bir şekilde taşı gediğine oturtmak daha güzel ve okunur bir sözlük için yararlı olabilir.

şimdi kötü niyetli biri bu entryi "bak ayar almış ağlıyo ehe ehe hemen gideyim dalga geçeyim ayar verdiğimi sanayım" diyerek saldırabilir, kendini bir şey zannedip egosunu tatmin edebilir. yalnız böyle bir tavrın hiç kimseye yararı olmadığı gibi alıngan bir yazar tarafından üzüntü içerisinde izlenir ve ekşi sözlükte var olma isteğini yok edebilir. böylece densizce birinin densiz bir hareketi üzerinden belki de çok yararlı olabilecek biri sözlük dışına itilmiş olabilir. yine bu durumda "üzülecekse yazmasın, burası özgür asarım keserim dalarım" gibi bir savunma gelebilir. ancak her insan bir değildir, kimisinin suratına küfretsen umrunda olmaz kimisi ise bir vızıltıdan alınabilir. "banane ulan" denirse "ee ama birader sen de egonun esiri olmuşun sana diyecek bir şey yok zaten" denebilir.

dilimin döndüğünce anlatabildiğim bu düşüncenin mümkün olduğunca insanların birbirini yemelerini önleyici ve daha iyi bir sözlük için düşünüldüğünü ifade etmek isterim.

sonuç olarak; kötü niyetin kimseye bir yararı yok.

Hiç yorum yok: