2 Ekim 2006

simcity 3000 ve simcity 4 hakkında

simcity 3000:

şehir bilgi grafikleri ve harita ekranları harika olan oyun. trafik nerelerde yoğun, nerde çok hırsızlık uğursuzluk oluyor görebiliyorsunuz. ek gelir getirecek fasiliteler (toxic waste fabrikası vb.) koyunca işleri yoluna koyup hayvan gibi büyük şehirler kurabilirsiniz. metro, tren, su altı tüneli, viyadük gibi bir çok enstantane ile gelişen şehrinizin isteklerini karşılamaya kasabilirsiniz. en önemli özellik herkesi mutlu etmenin imkansızlığı aynı gerçek hayattaki gibi. mesela yaşlılar servis isteriz diyorlar, sittir git taksiye bin dediğinizde ise "bir gün sen de yaşlancan görcem o zaman ben seni" diye laf sokuyorlar. komşu şehirlerle bağlantı kurarak çöp anlaşmaları felan yapabilerek para kazanabiliyorsunuz. hatta havaalanını yüksek bir yere kurmazsanız uçaklar kulelere çarparabiliyor. ayrıca disaster ları kapatarak abuk subuk yangınlar ile de uğraşmazsınız. yine de bazen denizin yükselerek kıyıları su basması da ayrı bir gerçeklik katmış. gayet süper bir oyundur sonuç olarak kendileri.


simcity 4:

rush hour ekini de kurunca şehir içinde oynayabileceğiniz ufak tefek görevler var. oyun böylece monotonluktan kurtarılmak istenmiş: mesela araba, helikopter, uçak felan kullanabiliyorsunuz şehrinizde. görevleri başarıp başaramamanıza göre mayor rating'iniz ve paranız değişime uğruyor mesela dr. bilmemnenin mekanını uçurmaya giderken evleri havaya uçurursanız mayor ratinginiz acayip düşüyor. veya becerebilirseniz para felan hediye ediliyor, şehirdeki insanlar size bayılıyor, oh mayor yeah şeklinde insanlarla karşılaşabiliyorsunuz. özellikle arabalı görevlerde yaptığınız yolların ne kadar önemli olduğunu görebiliyorsunuz. benim gibi trafik, sağlık, eğitim, güvenlik manyağı iseniz görevlerde de rahat edebilirsiniz. eğer ufacık sokaklarda trafiğe takılırsanız şehrin yarısını yıkıp otoyol yapmak isteyebilirsiniz.

finans danışmanınız çok panik bir herif 1000doların altına düşünce ağlıyor bağırıp çağırıyor, kırmızı alarm veriyor, şehri satalım kaçalım tarzı beyanatlarda bulunuyor. hatta bir keresinde herkes gitti ben de gidecektim ama odam çok dağınıktı toplamaya üşendim gibisinden birşey dedi.

ekonomiyi dengelemek için local funding leri yeterli seviyeye çekmek ve şehre envai çeşit para getirecek şey eklemek gerekli. misal military base, toxic bilmemne felan. military base almak mantıklı çünkü savaş helikopteri kullanmak böylece mümkün oluyor.

Hiç yorum yok: