30 Nisan 2005

kesme

gerçek hayattan bir örnek verelim: şimdi diyelim siz sözlük okuyorsunuz veya oyun oynuyorsunuz, birden mal bir arkadaşınız gelip sizin kafanıza vuruyor siz de doğal olarak yaptığınız işi bırakıyorsunuz ve mal arkadaşınızı dövmeye başlıyorsunuz, ağzını burnunu kırıp kafanıza vurduğuna pişman ettikten sonra kaldığınız yerden işinize devam ediyorsunuz. bu örneğimizde merkezi işlem birimi siz, kesme yi veren kaynak mal arkadaşınız ve kesme geldiğinde yürüttüğünüz işlem yani arkadaşınızı dövmeniz kesme hizmet programı oluyor.

diyelim ki birden fazla mal arkadaşınız var, bu da birden fazla kesme isteyen kaynağınız olduğu anlamına geliyor. tabii bunlar size aynı anda dan dun girişirlerse doğal olarak siz bu "gel beni döv" isteklerine önceliğine göre cevap verirsiniz. bunun için önceliği tabii ki en çok gıcık olduğunuza verirsiniz, en öncelikli kesme kaynağına cevap verdikten sonra sırasıyla önceliğine göre (yani en gıcıktan daha az gıcığına doğru) hepsini bir güzel pataklar işinize geri dönersiniz.

diyelim ki siz en gıcık olduğunuz kişiyi döverken, dünyanın en gıcık kişisi gelip size bir laf söylerse doğal olarak daha o öncelikli olur ve dövdüğünüz elemanı bırakıp dünyanın en gıcık kişisi ne dalarsınız, onu dövüp rahatladıktan sonra dövmeyi bıraktığınız elemana girişmeye devam edersiniz. bu olaylar böyle devam eder.

buradaki örneklerimizden ilki tek bir kesme geldiğinde merkezi işlem biriminin davranışını, ikincisi aynı anda birden fazla kesme isteği geldiğinde mib in halet-i ruhiyesini ve üçüncüsü de bir kesme isteğine cevap verilirken daha öncelikli bir kesme geldiğinde ne yapıldığını anlatmaktadır.

bu bilgiler gerçek hayatta ne işime yaracak diye sormayın efendim, mib böyle davranıyor ben ne yapayım? onu yapan da insanlar olduğu için doğal olarak böyle bir algoritması mevcut.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

cok basarili bir aciklama .
bilgisayar bilimi adina saygilarimi sunuyorum .

m dedi ki...

yararlı olabildiysek ne mutlu :)