29 Ocak 2006

kurtlar vadisi üzerine bir tespit

başarılı ve izlenen bir dizi olması bir yana, biraz dikkat çeken çok önemli özellikleri var. örneğin türkiye'deki "mafya" ve "derin devlet" gerçeklerini eşeleyip, türkiye'nin uluslararası arenadaki rolü ile ilgili gayet güzel bilgiler, ipuçları içermektedir.

--- dikkat çok fena spoiler ---

fakat dizinin sonunda kurtlar vadisi operasyonu bitmiştir diyerek, dizinin baş karakteri tarafından tüm mafya ve baronların temizlenmesi, izleyenleri türkiye'nin bu belalardan sanki kurtulmuş gibi bir hava içerisine girmesine neden olabilir, hatta bir bölümüne de oldu, bunun gerçek değil de bir dizi olduğunu düşünmeyenler için. evet bu çok komik görünüyor olabilir ama ben pokemonum diye camlardan atlayan çocukların olduğu bir ülkede bu kadar ilgiyle izlenen bir dizinin toplum zihninde "mafya bitti oh be" bir tatmin oluşturmuş olması çok muhtemel. böyle bir zihniyetin yerleşmesi çok korkunç olabilir çünkü hala mafya, baronlar, derin devlet bu ülkeye zarar vermekte; bir dizide hepsi yok oldu diye sevinmek pek yapıcı değil, bakın geçenlerde eyüp'te bir taksici parçalanarak öldürüldü; otopark mafyası, uyuşturucu mafyası aynen devam ediyor.

gerçekler üzerinde bir etkisi olmasa da "toplumsal zihinsel bir tatmin" yaşatması, dizinin üzerinde epey düşündürücü bir sonu.. bir de filminde yine gerçek olaylar üzerine toplumsal zihinsel tatmin yaşatması gerçek ile kurgunun karıştılması için garip bir yöntem.

dizi gerçekten başarılı bir kurgu ama "gerçek" değil, gerçeklerle karıştırılması zararlı olacaktır, inşallah herkes kurgusal bir televizyon dizisi olduğu konusunda bilinçlidir. umarım, umuyorum, ummak istiyorum...

--- spoiler ---

Hiç yorum yok: