15 Ocak 2014

Doğum sonrası depresyon ve babalar

Elif Şafak - Siyah Süt kitabından farklı bir tespit:

"Peki ya erkekler? Ne oluyor bu süreçte.

Lord Poton her ne kadar yeni anne olan kadınlara dadanmayı adet haline getirmişse de, yeni baba olanları ziyaret etmediğini sanmak gaflet olur. Uzundur Poton'un elleri, kocalara da dokunur. Üstelik erkeklerde sanıldığından daha şiddetli olabilir postnatal depresyonun etkileri. Bilhassa bizimki gibi erkeklere duygusallığın yakıştırılmadığı, daima “güçlü aile babası” rolünün dayatıldığı toplumlarda.


Eşini gece gündüz evin içinde perperişan halde görmek, onun bitmeyen bunalımları karşısında çaresiz kalmak, birdenbire kaynanayla ya da bakıcılarla aynı evde yaşamaya başlamak, tam olarak dahil olamadığın bir kadınca dünyanın tek kişilik seyircisi olmak... erkek için de asap bozucu bir tecrübe olabilir. Bebek ağlar, annesi ağlar, bebek ağlar, annesi ağlar... Taze baba kaçacak delik arar.

Şüphesiz babalar da yaşıyor postnatal depresyonu.

Ama bu bambaşka bir kitabın konusu."

kaynak

Not: Şu konuya da değinmek istiyorum: İnsanların kendi dertlerini bile paraya çevirme yeteneğine hep hayran kalmışımdır, bu sebeple bu şekilde kitap yazarlarına imreniyorum, kadın doğum sonrası depresyon yaşayıp kitap yazmış üstüne de para kazanmış...

Hiç yorum yok: