şimdi diyelim ki evlenmeye niyet ettiniz ve doğal olarak devletin gözünde "birader biz evlencez, süper ikili olcaz, hatta boy boy süper-über çöcceklerimiz olsun istiyoruz" modunu hem toplumun hem de kanunun gözü önünde meşru ve yasal hale getirmek için kıyılan bir şey olan nikah yapmanız gerektiği konusunu belediyeye götürmelisiniz. madem işin içinde kıyım var o zaman bilimum devlet bürokrasi dalgalarını zaten kafanızda "ya şimdi gitcez büsürü ıvır zıvır iş çıkaracaklar püf" düşüncesi yeşillenmiştir.
neyse efendim şimdi ilk olarak her zaman yararlı olabileceği aşikar olan "aksiyona girmeden önce bilgi toplama (analiz oluyor bu mevzu)" işlemini yapmalısınız ki en minimum zamanda ve en az sinir harbi ile zaten fani olan bu hayattaki son derece fani başka bir işlemi yaparken sinir hücrelerinize gereksiz yere enerji kullandırtmayın. bunun için kıyım yaptıracağınız belediyeden "abi evlenmek için hangi belgeler lazım bröşürünü verir misin" demelisiniz. bu bröşürde zaten devamlı birileri çılgınca evlendiği için "al yiğenim bunu" diyeceklerdir. alternatif olarak netten araştırma da ayapabilirsiniz google amca aracılığı ile ama burdan bulacağınız bilgiler güncel olmayabilir, demedi demeyin. şimdi bu napmamız lazım bröşüründeki gerekli belgeleri toplamaya başlayacaksınız. çok uzun ve yorucu değil diyebilirim aslında, ondan gözünüz korkmasın ve sevinin hadi bakalım sizi gidi keretalar.
en önemli belgelerden biri kıy bizi diyeceğiniz belediyenin gücü içerisindeki bir yerden bir adet ikametgah belgesi ki, bunu erkek/kız getirmiş farketmiyor yeter ki birisi o belediyeye oy verebilecek modda olsun ki belediye oy kazanamayacağı bir adamın işlemini yaparak zaman kaybetmesin (diye düşündüm, çıkarım yaptım ben). bunu da her zaman bildiğiniz gibi muhtar amcadan yapabiliyorsunuz. (ayrıntılı bilgi için eski yazılarımdan bir adet: işe başlarken istenen evraklar hakkında) hazır muhtar amcaya gitmişken "muhtar amca muhtar amca çek ordan bir tane evlilik için nufüs sureti belgesi" diyiniz bu da lazım çünkü. tabii bunları alırken yanınızda vesikalık resim bulundurmalısınız, iki adet. neyse başka bir belge de nüfus müdürlüğünden almanız gereken nüfus kayıt örneği. bir belge de arkalı önlü iki kişinin de nüfus cüzdanı fotokopileri. şimdiye kadar saydığım belgeleri illa siz almak zorunda değilsiniz, bir yakınınız da halledebilir.
belki de sizi en fitil edecek belge ise sağlık raporu. bunun için de belediyenin size belirttiği sağlık merkezi/ocağı gibi bir yere gidiyorsunuz. iki aşamadan oluşan bu bölümde bir adet "verem değilim ben abi" diyebilmeniz için akciğer röntgeni çektireceksiniz, çok basit bir olay şipşak çekiyorlar ama diyelim sabah çektirdiniz öğleden sonra 3'te sonucu alacaksınız diyorlar. diğeri ise çılgın kan testi. bu beni delirtti, işten izin almışım gelmişim sabahın köründe dediler ki kessssssinlikle 13.30'dan önce almıyoruz kan man. şimdi bu durumda benim izlediğim yol şu oldu ki en az zaman maliyetli yaklaşım bu olacaktır. sabah gelip röntgen çektirip gitmek, öğleden sonra gelip kanı verip 1 saat içinde sonucunu hem de röntgen sonucunu almak, ordan da aynı yerde bulunan doktora gidip "doktor aga çak bakalım bir imza" demek. böylece 1 gün içinde kurtulabilirsiniz. yalnız başka yerlerde başka türlü olabilir bu bakırköy belediyesinin yolladığı yerin uygulaması idi. bu yer de capacity alışveriş merkezi karşısındaki sağlık merkezi mi ne, adını tam hatırlayamadım, umrumda da değil. kan alımı da aslında yaklaşık 30 saniye sürüyor. işte bir takım kan hastalıklarınız var mı uyuşmazlık hede hödö taraması sanırım. burda da vesikalık resim istiyorlar sadece 1 tane sanırım tam hatırlayamıyorum, rock yıldızı gibi herkese fotoğraf dağıttık anasını satayım. bu kan tahlil işini başka yerlerde de yaptırabildiğinizi ama kabul edilmeyebileceğini, zaten çok para olduğunu söylediler, belediyenin yerinde bu işlemler ücretsiz.
buraya kadar geldiyseniz bölüm sonu canavarına ulaştınız ama çok da canavar değil öyle tırsmayın hemen. artık tüm belgelerinizi tamamladınız ve nikahın kıyılacağı yere belgelerinizle birlikte çift olarak başvurmanız gerekli. ayrıca kişi başı duruma göre 5er duruma göre 6şar adet vesikalık resim lazım yanınızda bulundurun. niye duruma göre diyorum, yanlış hatırlamıyorsam bröşürde 6 diyordu ama 5er tane aldılar. neyse çok önemli değil zaten. bu başvuru olayının ilginç bir durumu var sadece salı-çarşamba-perşembe 9:00-11:30 arasında başvuru alıyorlar. neyse gidiyorsunuz belgeleri teslim ediyorsunuz, size iki tane evlilik sözleşmesi mi anlaşması mı ne öyle belge imzalıyorsunuz, sanırım "valla zorla gelmedim, istiyorum ben bu işi" demenin bürokrasicesi. bu belgeleri bir zarfa koyuyorlar ve nikah memuru insanının yanına gidiyorsunuz o belgeleri bir daha kontrol ediyor ve sizi 140 ytl (evet, evet, dağılın lan. derken salonu kullanma parası, ayrıca kokteyl yapmak isterseniz 500küsür ytl vermeliymişsiniz aman istemez kalsın ne kokteyli) ödemeniz için vezneye yolluyor, vezne abiden ödenmiştir makbuzunu alarak fotokopisini memura verip gününüzü alıyorsunuz. ondan sonra memur son derece ciddi olarak son hatırlatmaları yapıyor. misal, nikah salonu en fazla 250 kişi alır, fotoğraf dışardan çekilmez burdaki fotoğrafçı ile anlaşmanız gerekli, 15 dakika önce burda olunuz, şahitler anne baba kardeş olamaz falan filan. (yalnız burda birşey dikkatimi çekti nikah memuru insanının işi ne kadar rutin değil mi? adam her gün aynı şeyleri başka başka adamlara anlatıyor, hep aynı iş ama bereket hep karşısındakiler değişiyor da kafayı yemiyor. teknoloji biraz daha ilerlesin memurlar robot olsun bence daha hızlı olur) gün ve saat kağıdınız ile kaçıyor gidiyor ve kapitalizmin kucağına geri dönüyorsunuz.
hayırlı olsun...