3 Aralık 2006

"indiana jones" serisi üzerine

Raiders of the Lost Ark (1981)
"if you don't go to the movies - you won't see..." gibi niyeti son derece belli bir sloganı bulunan ilk indiana jones filmidir. tamamen gişe başarısı hedeflemesinden ve steven spielberg'in içinde ukte kalmış olan bir "james bond" filmi çekme hevesinden kaynaklanan aksiyon, macera ve komedi olsun; herkes izleyebilsin biz de paralı götürelim ana fikirli gayet başarılı ve eğlenceli bir filmdir.

yalnız film hatalarına hiç dikkat etmeyen biri için bile birçok "oha yuh" dedirtecek sahneleri bulunur. günümüz sinemasının birçok klişesinin temeli olan sahnelere sahiptir ve aksiyon-macera-komedi filmlerinin temelini atmış önemli bir filmdir.


Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
ikinci indiana jones devam filmi olarak bilinse de aslında ilk filmin öncesinde geçen olayları anlatan güzel sahneler ve olaylar içeren ama kısmen başarısız bir filmdir. (ilki 1936'da ikincisi 1935'te geçer) yine aksiyon-macera-komedi üçlüsü mevcuttur fakat artık film aceleye mi getirilmiş yoksa başka birşeyden mi bilinmez, çok özensiz görünmektedir. bu özensizlik filmde neredeyse insanın gözüne sokulan film hataları ile "e yuh artık" dedirtecek noktaya varır. zaten spielberg bunu en içine sinmeyen indiana jones olarak belirtmiştir. yine de sinema tarihinde önemli bir yeri olan bir serinin içinde bulunduğu için durumu kurtarır.


Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
kısmen dini motifler katılmış, "kutsal kase"yi aramaya çıkışta babası ile indiana jones'un başından geçen maceraları anlatan üçüncü indiana jones filmi. yine aksiyon-macera-komedi türlerinin hepsini hakkıyla veren başarılı yapımdır. `the da vinci code`'u izlemiş bireyin gözünde konu anlamında yüzeysel kalsa da; akılda kalan sahneleri ve yine indiana jones'un maceradan maceraya koştuğu sürükleyici atmosferi ile kendini izletir. özellikle genç indiana jones'tan şimdiki zamana geçiş sahnesi ve hitlerli sahne son derece başarılıdır. sean connery de şapşal-saf baba rolünü hakkıyla yerine getirmiş, yer yer çok güzel esprilere sebep olmuştur.

Ayrıca 4. film 2008'te "Indiana Jones and the Ravages of Time" veya "Indiana Jones and The Lost Continent" adıyla gösterime girecekmiş. Bilemiyorum film ne kadar başarılı olur ama gişe başarısının olması garanti gibi. Kaynak:bu

Hiç yorum yok: