30 Kasım 2010

trafik sıkışıklığı

trafik sıkışıklığı üzerine yararlı bilgiler, çözüm için uygulanan yöntemler, sorun yaşayan şehirler.

Software Development is not that special

yazılım geliştirme üzerine güzel bir takım düşünceler ve tespitlerin bulunduğu bir yazı: Software Development is not that special: burda

28 Kasım 2010

Resident Evil: Afterlife (2010)

Resident Evil serisinden artık hiçbir beklentimiz kalmamış olsa da mantıksız vurdu kırdı izleyerek eğlenmek isteyen bizleri merak ettiren fragmanları ile filmi izlememizi sağlıyorlar. Bu filmdeki bütün olay "birşeyler uçsun da 3 boyutlu gözlüklerimizden bize geliyor gibi olsun". Ünlü oyuncular hariç herkesin teker teker ölmesi ve artist olmaya çalışırken iğrenç ötesi oyunculuklar (bu konuda en kötü oyunculuklar ödülü verilebilir, o derece gözünüze giriyor) sergileyen aktörler/aktristler ile gerçekten kötü bir yapım olmuş.

3/10

23 Kasım 2010

Shrek Forever After (2010)

Shrek serisine kısmen zorlama bir ekleme yapılarak biraz daha ekmek yiyelim bu işten demişler. Genel olarak hiçbir beklenti olmadan izlendiğinde eh işte normal bir Shrek filmi olmuş. Çok özenerek veya farklı olsun diye uğraşmadıklarını hissedebilirsiniz. Büyüklere yönelik düşünülmemiş olmalı ki standart Disney çizgi filmleri ana fikrinde ilerleyip bitiyor.

6/10

22 Kasım 2010

Gake no ue no Ponyo (2008)

Miyazakinin alışılagelmiş hayal gücü yüksek animelerinden birisi olmuş. Ponyo "aşırı sevimli ufak kız" karakteri ile gönüllere taht kurarken nedense film genelinden görsellik, hayal gücü etkenlerini dışarı çıkardığımızda "ee" diyebileceğiniz bir yapım olmuş.

6/10

12 Kasım 2010

evlilik hakkında

en büyük artısı :
insanın en kırılgan ve muhtaç olduğu zamanlarda (hastalık vb.) yanında eşinin bulunması, destek olması, hayatı kolaylaştırması.

en büyük eksisi :
özgürlüğün yok olması, örneğin normalde uzun bir bayram tatilinin hepsini istediğiniz yerde geçirmek yerine zorunluluklar yüzünden istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda olmak. (bu iki taraf için de geçerli)

bu durumu formül ile açıklayalım:

siz 1 kişi eşiniz 1 kişi

her kişinin memnun etmek durumunda olduğu insan sayısı x

her kişi y kadarlık efor ile x kişiyi memnun edebiliyor.

memnuniyet = x*y

evlenince insanları memnun etme durumunda kullanmak üzere kişi sayısı aile olduğunuz için 1'e iniyor. ama memnuniyet = x*y + x*y = 2* (x*y) ile iki katına çıkıyor.

sonuç olarak 1 kişi olarak 2*(x*y) lik memnuniyet oluşturmak için gerekli efor doğal olarak yüksek oluyor.

10 Kasım 2010

Cop Out (2010)

Aksiyon-komedi olarak tanıtılsa da abzürt bir komedi filmi olarak yapılmışa benziyor. Yönetmeni Kevin Smith olmasına rağmen yazar kendisi olmadığı için onun filmi gibi görememeniz çok normal. Özellikle yan zenci karakter yüzünden 3.sınıf zenci komedi filmleri gibi geçip gidiyor. Genel olarak kötü ve zaman ayrılmaması gereken bir yapım. Özellikle Bruce Willis bu filmde neden oynamış anlamadım ve aksiyon beklentisini hiçbir şekilde karşılamayan bir yapım olmuş.

4 /10

Clash of the Titans (2010)

Fantastik bi konu üzerinde genel olarak yeni bir şey barındırmadan (beklentinize göre) beğenebileceğiniz güzel epik bir eğlencelik. Efektler ve görseller sizin için önemli ise hoşunuza gidecek şeyler mevcut.

7 /10

Date Night (2010)

Steve Carrell ve Tina Fey sıkıcı hayatı olan evli bir çifttir, bir akşam yemeğine çıkarlar ve olaylar karışır. Konu olarak yenilikçi olduğu söylenemez. Genel olarak kendini izletse de çok başarılı bir komedi olduğunu söylemek doğru olmaz. Özellikle zorlama surat ifadeleri ile güldürmeye çalıştıkları yerleri epey itici bulabilirsiniz. Birşey beklemeden izliyorsanız bir kaç sahnede gülüp sonra hiçbir şey hatırlamamanız çok olası.

6 /10

All Quiet on the Western Front (1930)

Birinci Dünya Savaşı'nın yıkıcılığı üzerine savaş karşıtı güzel bir film. Gençlerin nasıl gaza getirilerek cepheye yollandığı ve cepheyi bilmeden belçikayı, fransayı alalım diye tartışan cephe gerisindekileri gösterdikleri sahne akıllara kazınacak cinsten. Aynı şekilde bombalama esnasında siperlerdeki durumları ve yiyecek sıkıntısı durumları çarpıcı bir şekilde anlatılmış. Film iki saatten fazla olduğu için biraz uzun gelebilir.

7 /10

Kick-Ass (2010)

Geyik bir film, standart bir amerikan gencinin süper kahraman olmaya yeltenmesi ile yollarının kesiştiği diğer karakterlerle eğlendiren, yer yer Kill Bill'e benzeyen bir yapım. Hit Girl karakteri süper olmuş Imdb top 250'de olmayı hak edecek kadar güzel değil yine de izleyip eğlenebilirsiniz. (Bu yapım da çizgi roman uyarlaması bildiğim kadarıyla)

7/10

Batman: Under the Red Hood (2010)

Bir animasyondan beklenmeyecek kadar konu derinliğine sahip The Dark Knight gibi karanlık atmosferli süper bir Batman filmi. Senaryosu, kurgusu ve aksiyonu takdire değer çok iyi bir yapım. (Giriş ve bitişteki görüntüler de mükemmel olmuş)

8/10

The Losers (2010/I)

Çizgi romandan uyarlama olduğu için içerisinde çok mantık aramamanız gereken, güzel vurdulu kırdılı bir aksiyon filmi. Kafa rahatlatmak için izlenebilir.

7/10

The Notebook (2004)

Bir ilk ve yaz aşkının hikayesini biraz farklı bir kurguyla anlatmışlar, süresi epey uzun bir romantik dram. Bayanların ilgisini çekebilir, erkekleri sıkması büyük ihtimaldir.

6/10

Osmanli Cumhuriyeti (2008)

Genelde Türk filmleri ellerine aldıkları değişik fikirleri güzel işleyememe hatasına düştükleri için aslında bu filmi izlemeden önce "acaba?" demedim değil. Yine de değişik bir konuyu sıkmadan, ara ara da güldürerek anlatmışlar, hoş bir yapım olmuş.

7/10

The Butterfly (2007)

Ters köşeli gergin filmleri seviyorsanız bu film çok hoşunuza gidecektir. Film sürükleyiciliğinden bir an bile taviz vermeden kurgusu ile sizi içine alıyor.

8/10

Operation: Endgame (2010) Rogues Gallery

Imdb'deki kötü yorumların aksine gayet eğlenceli, yer yer bazı kişilere sert gelebilecek durumlarla dolu güzel bir yapım olmuş. Kapalı mekanda geçmesine rağmen bazı diyalogları ve sürükleyiciliği ile başarılı olmuş.

7/10

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Oyununu oynamamıştım yine de en eski halinin bir platform oyunu olduğunu biliyordum. Bu nedenle çatılardan atlama kısımları çok gözüme battı Bol aksiyonlu bir yetişkin filmi beklemek doğru olmaz, standart bir Walt Disney yapımı olmuş, her anı tahmin edilebilir bir eğlence.

6/10

Post Grad (2009)

Başroldeki kız için özel bir film çekelim şanı yürüsün denmiş bir film. Mezun olduktan sonraki sancılı döneme dikkat çekerken standart klişe aşk meşk hata saçmalıklarını işliyor. Çok sıkıcı ve kötü.

2/10

Justice League: Crisis on Two Earths (2010)

Justice League ekibine paralel evrenden Lex gelip "sizin paralelleriniz bizim dünyada çok sorun çıkartıyorlar lütfen gelin olaya bir el atın" der. Ondan sonra karakterlerimiz olaya el atarlar. Owlman farklı bir paralel evren batman'i olmuş. Justice League: The New Frontier'dan daha iyi, konusu farklı yine de orta hallice bir yapım olmuş. Pazar sabahı beklentisiz izlenebilir bir animasyon.

6.4/10

Ghost Ship (2002)

Tüm klişeleri kullanarak nasıl bir korku/gerilim filmi çekeriz diye düşünmüşler ve başarıya ulaşmışlar. Aha şimdi şu olacak , hah şimdi bu olacak dediğiniz herşeyi tutturabilirsiniz.

4.5/10

Vay Arkadaş (2010)

İlk yarısı ile geyik bir kara mizah filmi izleyeceğinizi düşündürüp (ara ara çok zorlama espriler de olsa) eğlendirirken ikinci yarı ile uzata uzata lastiğe çevirmişler, bir yerden sonra "eh yeter artık bitse de gitsek" demenizi sağlayacak vasat bir yapım olmuş. Ayrıca Pamela Spence'in karakteri de senaryoya zorla sokulmuş gibi görünüyor. İlk yarıdaki temposunu ve çizgisini koruyabilseydi eğlenceli bir kara komedi olabilirdi. "Herşey daha da nasıl ters gidebilir ki?" ana fikirli "ama herkesin kendince bir sebebi var" alt metinli filmler kervanına katabilirsiniz.

5/10

4 Kasım 2010

3 Kasım 2010

internette çevrimiçi dosya formatı çevrimi

bugün bir m4a uzantılı ses dosyasını winampta dinleyemeyince mp3'e çevrilmesini sağlamam gerekti. hiçbir uygulama kurmadan çevrimiçi olarak birçok dosya formatını birbirine çevirmek için burdaki siteyi kullanabilirsiniz. m4a->mp3 çevrimini başarılı olarak yaptı.

1 Kasım 2010

sp createtime/modifiedtime

bir stored procedure ile ilgili bilgilere aşağıdaki sorgu ile erişebilirsiniz. özellikle son değiştirilme tarihi işinize yarayabilir.

SELECT *
FROM sys.objects
WHERE type = 'P'
AND name = 'StoredProcedureName'