içindeki cehalet ve eşeklik kavramlarının çok iyi irdelenmesi gereken söz. çünkü lafın içinde oturmayan, kıpır kıpır "güzel laf ama bir yerde mantık hatası var sanki" diye düşündüren bir şeyler var.
şimdi; tdk ya göre cehalet bilgisizlik demekmiş ve yine aynı tdk ya göre eşeklik "çok anlayışsız ve kaba davranış" demekmiş.
tahsil* dediğimiz olay da kişiyi geliştirmek amaçlı, kişiye -yerine göre- bilgi yüklenmesidir. bilgi güçtür diyip devam edersek, bir kişiye bilgi yüklenmesi ile bazı yönlerde kişinin belli bir vizyon sahibi amaçlanmış ve başarılmış olması kuvvetle muhtemeldir. ama ne yazık ki bilgi dediğimiz şey insanı iyiliklere güzelliklere götürüp süper bir insan olmasına yetmez. zaten yetse idi alanında uzman olan kişiler süper, harika vs. insanlar olur, aralarında iyilikte yarışırlardı.
ama sadece bilgi insanı iyi yapmaya yetmez, insanın iyi olması için başka şeylere de sahip olmalıdır; vicdan, inanç gibi kendisini kötü şeyler yapmaktan alıkoyan şeyler olmalıdır. bunlar bazı insanlarda kendiliğinden geldiği gibi, bazılarında ise mevcut bulunmamakta ve olmayan kişiye de genelde çok zor eklenmektedir.
toparlamaya çalışırsak sadece tahsil insanı "insan" yapmaya yetmez. insanın maddi ve manevi yönleri olduğu için sadece bir yönde geliştirme yeterli değildir, yetmemelidir.
yani neymiş içinde mantık hatası filan yokmuş, o insanın içinden gelen "öğrenmeden önce düşün, o akıl sana niye verildi ulan" adlı kesme isteğiymiş.
düşünmeden öğrenmek yitirilmiş bir emektir. konfüçyüs
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder